Wyjątkowa kuchnia włoska
Chcesz dobrze zjeść? Spośród wielu możliwości, które daje europejska sztuka kulinarna powinno się zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, połączeń oraz spora dawka składników odżywczych.
Typowe włoskie przyprawy
Standardowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz czasem z winem. Podczas gdy włoskie gotowanie to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Popularne posiłki włoskie
Makarony są bazą kuchni włoskiej. Włosi przygotowują pasty w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie trudno wyobrazić sobie produkty których nie można dodać do makaronu. zamawiamy w restauracji Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna i przeróżne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść każdego dnia.
Następną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto i mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też risotto, focaccia, ravioli oraz liczne desery – np. tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- ricotty, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film