Prawdziwie włoska restauracja – klasyczne menu
Włoskie restauracje to w Polsce najczęsciej spotykany rodzaj restauracji. Cenimy włoskie jedzenie gdyż jest pyszne, treściwe i ceszy oko. Bez wątpienia najczęściej wybieramy takie przysmaki jak pasty. Bardziej wrażliwi konsumenci kosztują rzadsze potrawy – risotto, polentę czy włoskie zupy minestrone.
Szukając prawdziwej włoskiej restauracji należy zwrócić uwagę na kilka elementów: jak wiele półproduktów rzeczywiście pochodzi z Włoch, czy w karcie są też mniej znane potrawy, czy lista win, oferuje typowo włoskie wina. Włoskie potrawy to bogata różnorodność i potrawy z wielu zakątków Włoch. W najlepszej restauracji poczujemy prawdziwy klimat Włoch.
Włoska kuchnia nie jest trudna, ale to nie oznacza, że jest mniej smaczna Z pewnością można uznać, że jest to wspaniała kuchnia z Europy .
Dobre wino włoskie
Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która aspiruje do tytułu bycia ekskluzywnym miejscem na gastronomicznej mapie regionu, nie może ignorować wina. Posiłek w klimacie włoskim koniecznie powinien zawierać też wino. Lampka czerwonego wina to dla Włochów reguła. Kraków La grande Mamma Klasyczne włoskie wina to przede wszystkim toskańskie vin santo, kalabryjskie lamezia i cagliari z Sardynii. Restauracja włoska – jeśli rzeczywiście ma być postrzegana jako typowa włoska trattoria, powinna mieć różnorodny zestaw win.
Regionalna kuchnia włoska
Mając ochotę poznać wyjątkowość włoskiego gotowania bez wątpienia trzeba wybrać się do restauracji, która potrafi przyrządzić nie jedynie placek pizzowy i makarony.
Zobacz film