Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała również do naszego kraju. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten wyjątkowy trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do potraw nie jest zanadto rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do jakich dań.
Wino Włochy
Które wino pasuje do past?
Makarony najpoprawniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednak lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprawidłowiej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić również z winem różowym.
wino w kartonie
Z jakim winem podawać ryby?
Stara norma powiada, że do ryb najlepiej pasuje wino białe. Warto niemniej jednak pamiętać, iż nie jest to sztywna zasada. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z jakim winem najprzyzwoiciej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wkracza jedynie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być podawana lub z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.